Papperskokarder!

Publicerat i: Allmänt
 
 
Hej!
 
Ligger hemma med värsta ryggskottet ever! Första dagarna vart det så illa att jag fick använd kökstolen som rullator! :/ Man tittar sorgset mot pysselbordet - så bra pysseltid som bara går förlorad!
 
Efter ett tag börjar man ju bli knäpp - måååste göra nåt! Har ett tag funderat på kokarder i papper... Jag höll förut kurser i Kattklubben om hur man viker band till kokarder och var lite nyfiken på hur de skulle bli i papper! ;)
 
Tog sax, lim och ett scrappapper och la mej i sängen och började klippa! De riktiga kokarderna gör man med band och man viker till alla "figurerna" men upptäckte fort att papper är för tjockt och lite osmidigt, så det blev till att klippa fram figurerna!
 
Så här kommer en tut på papperskokarder! ;) Vassego! ;)
 
De första kokarderna jag gjorde hade jag bara sax och lim men när jag gjorde tut-exemplaret så hittade jag diesar som funkade ypperligt! Men det räcker med sax som sagt.
 
 
Rundeln är cirka 3 ½ cm. Slipsarna är 3 cm breda och 5 cm långa. Uddarna är ca 2*3 cm.
 
Gjorde slipsarna lite för breda men gjorde det för att det skulle synas bättre, 2 cm räcker på bredden!
 
Det är rundeln som bestämmer hur stora slipsarna och uddarna måste vara, ju större rundel desto större slipsar och uddar, och tvärt om, ju mindre rundel..
 
Chalka kanterna innan montering!
 
En längre triangel är att föredra - att den är högre än vad basen är bred, om ni förstår! ;) Sätt udden klockan 12 med den högre delen pekandes utåt.
 
 
Det är lättare att se från baksidan att man får allt i linje! Spelar ingen roll vilken sida man sätter först. Vrid nu så att den du satte sist hamnar klockan 12.
 
Här är nästa udd ditsatt på höger sida och ska följa linjen från vänster udd. ...jag lyckades nästan! ;) Vrid den senaste udden till klockan tolv och sätt dit nästa udd till höger och följ linjen från den vänstra udden. Upprepa tills alla sex är på plats:
 
Så här ska det se ut från baksidan, det är lättare å se utan alla flärpar som finns på framsidan:
 
Så här ser det ut framifrån nu! ;) ...det här var den lätta biten.... :)
Då går vi över till slipsarna! Det här blir svårt att förklara i text, det är skitsvårt att förklara t.o.m när man har folk framför sig som ser hur man gör!!!
 
Pilen får representera min andra tumme! Håll båda tummarna några millimeter ut från den tänkta mittlinjen. Man får även kännas sig för lite var man har tummarna i höjdled! Jag jobbar här med höger tumme men det spelar ingen roll, bara man gör likadant på alla slipsar! För in pappret med  tumspetsen under den andra tumspetsens del av pappret, samtidigt som du vrider lite in/upp. Det bildas en liten tuttespets som du ska styra uppåt, blå pil, så att den hamnar i det röda streckade krysset! Kanske du får flytta tummarna upp eller ned lite!  Här är slipsen utvecklad igen och det blir en vikning där den lila streckade linjen är! Den här biten är det svåraste och kräver lite övning! Prova med ett tunnare papper eller kanske tyg!
När du fått till tutten ska den se ut så här:
Nu är inte pappret platt längre utan det har blivit liksom en kupa av vikningen!  Men här är det träning som gäller, ge inte upp!!! ;)
Från sidan.
 
Limma i vikningen! Gör likadant med de resterande fem.
 
Placera tutten mellan två uddar, alla spetsar i linje. Man kan dra in tutten liiite så att uddspetsarna sticker ut lite längre men inte tvärtom, det ser inte klokt ut! Här måttar du om tutten är för lång nertill, klipp av så att änden hamnar typ i mitten! Limma när du känner dej nöjd med placeringen!
Fortsätt att limma på de övriga. Kolla av så att spetsarna sitter med jämnt avstånd och lagom långt ut/in! Klipp av överflödet!
Här är alla tuttarna på. Slipsarna är lite för breda dock, men men... ;)
Glöm inte att kolla bakifrån!! Här syns resultatet bäst! Vill man ha en hängare på kan man böja till ståltråd och limma dit den med limpistol och limma på en till rundel ovanpå.
I centrum sätter man det man vill ha för att dölja skarvarna, en blomma, brads, knappar eller vad du nu vill ha, bara det är stort nog.
Bara för att visa, ingen färgmatchning överhuvudtaget! ;)
Kanske är fint att klippa alla delar med mönstersax? Jag är säker på att ni utvecklar det här till fullkomlighet! ;)
 
Här är även de två första försöken jag gjorde! Centrumknappen blev brads från Ullared!
Den lilla kokarden hade en rundel som var lite större än en enkrona, slipsarna var knappt 2 cm breda!
 
Banden som hänger ner kan man göra på tusen olika sätt och med hur många/lite man vill, bara fantasin som sätter gränser.
 
Glöm inte kolla bakifrån!! Den lilla fick uddarna på fel sida om rundeln men det döljer man lätt med en ny rundel ovanpå! ;) Fuska får man, bara det inte syns! :)
Jag gör altid med sex uddar, man kan göra med fler men ska ha då i åtanke att det blir knöligare och trängre i mitten ju mer man ska ha dit!
 
Man kan även göra ett lager till ovanpå tuttarna med en smalare tutte!
 
Finns andra former man viker till med banden men det har jag inte testat än med att göra i papper! När ni lärt er att göra tuttar så kommer del II! ;)
 
Hojta om det är nåt ni inte förstår, försöker gärna förklara!!
 
Ta ett glas vin och ha en härlig helg! ...en annan tar en Citodon och en chokladbit och inväntar spektaklet som börjar idag, Melodifestivalen! :)
 
 
 
 
Må scrappgudarna vara med er/ Helena